Aktualności

Po staropolsku i w stylu folk

  • 09-06-2017
Dzik w panierce z orzechów
Dzik w panierce z orzechów

Zamek w Baranowie Sandomierskim to jedna z lepiej zachowanych w kraju renesansowych budowli obronnych, otoczona zabytkowym parkiem. Powstał pod koniec XVI wieku z inicjatywy rodziny Leszczyńskich. Posiada cztery okrągłe baszty w narożach, prostokątną wieżę pośrodku ściany frontowej oraz wewnętrzny dziedziniec otoczony dwukondygnacyjnymi krużgankami. Prace na zamku prowadził m.in. Jan Chrzciciel Falconi oraz Tylman z Gameren.

 

Sale Restauracji Magnackiej zajmują zabytkowe wnętrza przyziemi zamku, zwanego kiedyś „małym Wawelem”. Piękne koleby sklepień i specyficzna atmosfera historycznego miejsca podkreślają jeszcze elementy wyposażenia: tkaniny-draperie na ścianach, kamienne obramienia portali, stylizowane lampy, krzesła i stoły. Posiłki serwowane są również w stylowo odrestaurowanej klimatycznej Sali Sarmackiej!

 

W restauracji serwowane są dania kuchni staropolskiej, m.in. zupa szlachecka z borowikami czy dzik w panierce z orzechów oraz leśnych grzybów w sosie żurawinowym. Ale w menu znajdziemy także interesujące propozycje związane z kuchnią etnograficzną, na obszarze dawnej Puszczy Sandomierskiej mieszkali tu kiedyś Lasowiacy. Dania regionalne to unikalne i wyjątkowo smaczne chopcie lasowiackie w sosie śmietanowo-porowym czy pierogi domowe (ruskie, z mięsem, kapustą i grzybami, mięsem i szpinakiem), jednak specjałem są pierogi z kurkami.

 

Szczególnie ciekawą propozycją są organizowane tutaj Staropolskie Zamkowe Biesiady, odbywające się w sezonie letnim w scenerii krużganków, a w zimowym - w Salach Biesiadnych. Podczas imprezy, przy dawnej muzyce i w świetle płonących świec, podawane są specjały kuchni staropolskiej.

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION