To pierwsze zdjęcie z niezwykłej sesji fotograficznej jaką wykonała Paulina Dronka dla Stowarzyszenia „Pro Carpatia” z produktami z derenia. W sklepie internetowym www.sklep.podkarpackiesmaki.pl można już kupić m.in. dżem dereniowy oraz dwa rodzaje czekolad z suszonym dereniem: gorzką i mleczną.
Owoce derenia są bogatym źródłem związków biologicznie aktywnych. Zawierają dużo witaminy C oraz związki polifenolowe (flawonoidy) o właściwościach przeciwutleniających, a także rzadko występujące w innych popularnych owocach – związki irydoidowe np. kwas loganowy, o właściwościach przeciwzapalnych. To zawartość związków irydoidowych sprawia, że wśród polskich owoców dereń jest wyjątkowy.
Wśród związków fenolowych w owocach derenia są antocyjany, flawonole, kemferol, kwercetyna i ich glikozydy oraz kwasy fenolowe. Wymienione związki wykazują m.in. silne właściwości przeciwrodnikowe. Zawarte w dereniu barwniki antocyjanowe wzmacniają ścianki naczyń krwionośnych i według najnowszych badań powodują wzrost wydzielania insuliny. Surowce zawierające antocyjany zalecane są w diecie ludzi żyjących w skażonym środowisku, gdyż związki te działają odtruwając w przypadku zatruć metalami ciężkimi. Antocyjany mają również duże znaczenie w okulistyce – w leczeniu zaburzeń mikrokrążenia w obrębie gałki ocznej, poprawiają ostrość widzenia o zmroku i nocą. Stosuje się je w leczeniu krótkowzroczności, kruchości naczyń krwionośnych, wrzodów i innych.