Już zgłosiło w niej swój udział ponad 120 wystawców, wśród których dominują koła gospodyń wiejskich, Lokalne Grupy Działania i lokalne stowarzyszenia, a także małe i średnie zakłady przetwórstwa rolno-spożywczego, gospodarstwa agroturystyczne i gastronomia.
Podczas targów możliwa będzie degustacja oraz zakup prezentowanych potraw i produktów. Na stoiskach pań z KGW – jak zawsze – na smakoszy czekać będą pierogi, placki, proziaki, ciasta, wędliny, nalewki, miody, chleby oraz coraz chętniej próbowane gotowe dania.
Wydarzeniu towarzyszą występy kapel ludowych, zespoły pieśni i tańca, a także kiermasz rękodzieła ludowego. W tym roku po raz pierwszy odbędą się pokazy kulinarne, które poprowadzi kucharz Marcin Purgacz, Ambasador Marki Podkarpackie Smaki. A gwiazdą wieczoru będzie koncert kultowego zespołu „KSU”.
Ważnym elementem każdego Festiwalu Podkarpackich Smaków w Górnie jest konkurs organizowany w ramach odbywających się tu Targów Żywności Tradycyjnej. Kapituła konkursu nagradza i wyróżnia produkty w dwóch kategoriach.
Pierwszą jest „Produkt dopuszczony do obrotu”, do którego zgłaszać się mogą prowadzące już działalność gospodarczą firmy:
Ale najwięcej emocji wśród uczestników i dyskusji w gronie samej Kapituły zawsze wywołuje konkursu w kategorii II czyli „Produkt pretendujący do miana produktu tradycyjnego”. Jego uczestnikami są w większość KGW, LGD, organizacje NGO oraz gospodarstwa agroturystyczne.
Na laureatów czekają nagrody w kategoriach:
kategoria I Sery i inne produkty mleczne,
kategoria II Mięso świeże oraz produkty mięsne,
kategoria III Produkty rybołówstwa,
kategoria IV Nasiona, orzechy, zboża, warzywa i owoce,
kategoria V Wyroby piekarskie,
kategoria VI Oleje i tłuszcze,
kategoria VII Miody,
kategoria VIII Gotowe dania i potrawy,
kategoria IX Napoje alkoholowe i bezalkoholowe,
kategoria X Inne produkty.