Niezwykle popularne - wręcz powszechnie na wsiach - w Podkarpackiem gomółki z białego sera, które wspaniale pasują jako przekąski do piwa. Mogą być z papryką, z kminkiem (najlepsze moim zdaniem) lub z ziołami. W październiku 2015 r. wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Sposób przygotowania: po zebraniu śmietany, naczynie z zsiadłym mlekiem ustawiano w pobliżu pieca i po pewnym czasie wlewano je do woreczka lnianego, by odciekła serwatka. Następnie przekładano zawartość woreczka do donicy i urabiano za pomocą warząchwi. Na gomółki urabiano ser z solą i pieprzem oraz z miętą lub kminkiem. Czasem dodawano do sera żółtka. Z przygotowanej masy formowano niewielkie gałki, które na deseczkach wsuwano do pieca po wypieku chleba. Na dawnych weselach wiejskich nikt nie słyszał o plackach czy ciastkach – za największy przysmak uchodziły właśnie gomółki.