Karczma Jadło Karpackie jako jedna z pierwszych w regionie postawiła na jadło karpackie i od lat konsekwentnie tego wyboru się trzyma. I chociaż zajmuje parter przyrynkowej kamienicy (Rynek 12) w Sanoku to w jej wnętrzu udało się odtworzyć atmosferę dawnej gospody.
Warto tu zamówić zupę zalewajkę, której podstawowym składnikiem jest maślanka, na wywarze jarzynowym z kminkiem, z gałką gotowanych ziemniaków. W menu znajdziemy łewesz (podobny do zupy ziemniaczanej), ukraińską czanachę (zupę z kilku rodzajów fasoli z dodatkiem mięsa wieprzowego), różne rodzaje barszczów, żurków, ale i cebulową z grzankami, flaki czy chłodnik z botwinki.
Na drugie koniecznie: fuczki (ciasto naleśnikowe wymieszane z kapustą i smażone jak racuchy na patelni) ze śmietaną, hreczanyki (w kształcie kotletów mielonych z kaszy gryczanej zmieszanej z mielonym mięsem wieprzowym z dodatkiem czosnku) z sosem pieczarkowym, stolniki (gołąbki nadziewane farszem z tartych ziemniaków, opiekane w piekarniku) ze smażoną cebulką. Pierogi z mąki razowej orkiszowej z farszem: jak na ruskie, z kapusty, z mięsem lub z kaszą gryczaną, zawsze ze skwarkami.
Z unikalnych dań – fasola po żydowsku, czyli fasola „Jaś” gotowana z czosnkiem i podawana z zieloną pietruszką, polana masłem. Wieloletnią już tradycję mają Gołąbki Bieszczadzkie – z poszatkowanej kapusty białej wymieszanej z mielonym mięsem wieprzowym, uformowane w kształcie zrazów i podawane z sosem pomidorowym.