Aktualności

Naturalne bakalie z Potoka

  • 05-05-2017

Jaromir Brański, właściciel firmy ART-Kros Studio z miejscowości Potok koło Krosna, dostrzegł olbrzymie zainteresowanie i zapotrzebowanie na produkty regionalne. Analizując dziedzictwo kulturowe województwa podkarpackiego doszedł do wniosku, że tak historycznie związany z regionem wyrób, jakim są „owoce na sucho” odszedł praktycznie w zapomnienie.

Dawniej suszenie było jednym z najpopularniejszych sposobów konserwowania żywności, dlatego też opracowano specjalną technikę przygotowania i suszenia owoców z cukrem, które wykorzystywano jako naturalne bakalie. Autorskim pomysłem Jaromira Brańskiego jest wykorzystanie w procesie produkcji suszu ekologicznej energii słonecznej powstającej w ogniwach fotowoltaicznych.

Głównym miejscem pozyskiwania surowców do produkcji suszu są czyste ekologicznie tereny województwa podkarpackiego. W sprzedaży dostępne są suszone owoce (jabłka, pigwa, śliwka, czereśnia), suszone płody runa leśnego (dzika róża, jarzębina, śliwa tarnina, głóg, poziomki, jeżyny i borówki).

W 2014 r. firma złożyła w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Podkarpackiego wniosek na wpisanie na Listę Produktów Tradycyjnych wyrobu o nazwie „owoce na sucho”. Firma uzyskała w 2015 r. certyfikat AgroBioTest na pięć ekologicznych produktów: EKO suszone jabłuszko, EKO suszone wisienki, EKO gruszki na sucho, EKO jabłko na sucho, EKO pigwa na sucho. Niektóre z wyrobów firmy ART-Kros Studio dostępne są w sklep internetowym Podkarpackie Smaki na stronie www.sklep.podkarpackiesmaki.pl

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION