Stało się, rozpoczął się „Festiwal najlepszych Restauracji w Polsce” czyli Restaurant Week. Zaczynamy gastronomiczne testowanie Rzeszowa. Festiwalowe bilety dostępne są na www.RestaurantWeek.pl. Tu też wybiera się restaurację, dzień i godzinę, wielkość stolika oraz typ festiwalowego menu.
Kolejna restauracją oferująca dwa zestawy festiwalowe jest Restauracja Patio usytuowana w oryginalnych wnętrzach Hotelu Grand w Rzeszowie (ul. Dymnickiego 1a). Tworzy ją przestrzenne lobby oraz dwie antresole. Jedna z nich to Vinoteka, druga to antresola wenecka z klimatycznym widokiem na pozostałą część restauracji. Festiwalowe menu zawiera – przygotowane przez Szefa Kuchni Mariusza Szwerlugę – dwa zestawy, każdy po 39 zł.
Zestaw w wersji pierwszej (mięsny) to:
• przystawka: pikantna krewetka tygrysia na krwi z czerwonego pomarańcza,
• danie główne: cacciatore z kurczaka z makaronem tagliatelle,
• deser: koktajl owocowy z sorbetem z czarnej porzeczki.
Zestaw drugi - wegetariański - obejmuje:
• przystawkę: zapiekany ser kozi na francuskim cieście z konfiturą z czerwonej cebuli i orzechem włoskim,
• danie główne: pieczony filet okonia nilowego, konfitowane ziemniaczki, sos beurre blanc, mix wiosennych sałat,
• deser: „Torcik wiosenne marzenie” – torcik na bazie jogurtu i świeżych owoców.