Już za kilka dni rozpoczyna się Restaurant Week „Festiwal najlepszych Restauracji” w Polsce. W piątek, 21 kwietnia br., startuje wiosenna edycja w której po raz pierwszy pojawią się rzeszowskie restauracje. Festiwalowe bilety dostępne są na www.RestaurantWeek.pl. Tu też wybiera się restaurację, dzień i godzinę, wielkość stolika oraz typ festiwalowego menu.
W Rzeszowie w dniach 21-30 kwietnia br., będzie można przetestować dwa zestawy przygotowane przez Szefa Kuchni Dorotę Pajęcką w Restauracji Hotelu Ambasadorskiego (wejście od strony ul. Joselewicza lub Rynek 13-14).
Sale restauracji zajmują zabytkowe piwnice kamienicy przyrynkowej. Kuchnia restauracji promuje zasady Slow Food, a menu zmienia się wraz z porami roku.
Przygotowywany zestaw w wersje pierwszej (mięsny) to:
• przystawka: parfait z wątróbek drobiowych, konfitura z czerwonej cebuli / żurawina / rzodkiewka / rukola / kiełki groszku
• danie główne: pierś kaczki, puree ziemniaczane / marchew / fenkuł / maliny / sos demi-glass / kiełki buraka
• deser: green smoothie, maślana kruszonka / biała czekolada / maliny / bazylia / kwiaty aksamitki
Zestaw wegetariański obejmuje:
• przystawkę: carpaccio z buraków, ser sałatkowy, rukola, orzech włoski, winegret oliwkowo-miodowy, kiełki buraka
• danie główne: kotlet z kaszy jaglanej (jaglany falafel), groszek zielony, marchew, szparagi, chrupiące cebulki, kiełki groszku, rzodkiewka
• deser: truskawka z podkarpackimi ziołami, mięta, pokrzywa, hibiskus, ciastko czekoladowe, sos miętowy