Jak mówi Pulsowi Biznesu Michał Maranda, właściciel serwisu Polskieminibrowary.pl, w tym momencie w Polsce działa 185 browarów, z czego około 50 to browary rzemieślnicze warzące nowofalowe style piwa, oparte z jednej strony na amerykańskich odmianach chmielu (APA, AIPA), z drugiej na ciągłych produktowych innowacjach. Do tej liczby należy doliczyć co najmniej drugie tyle inicjatyw kontraktowych, wynajmujących moce produkcyjne w innych browarach. Jego zdaniem, rynek piw rzemieślniczych to ok. 2 proc. polskiego rynku piwa.
Przypomnijmy, że w Podkarpackiem działa sześć browarów: najstarszy w Leżajsku (od 1999 roku należy do grupy piwowarskiej Grupa Żywiec S.A., której właścicielem jest holenderski koncern Heineken), w Wojkówce koło Krosna (od 2013 r. pierwszy browar kraftowy w regionie Browar Rzemieślniczy Wojkówka), w Uhercach Mineralnych (od 2013 r. Bieszczadzka Wytwórnia Piwa Ursa Maior), w Dukli (od 2015 r. Browar Dukla), w Łańcucie (od 2016 r. Nowy Browar Łańcut) oraz najmłodszy w Sądkowej k. Jasła (od 2016 r. Browar Eureka). Doliczyć do tego należy także browar restauracyjny czyli Stary Browar Rzeszowski w Rzeszowie (Rynek 20). W planach jest budowa dwóch kolejnych, obydwa w Rzeszowie.
Ziemowit Fałat, współtwórca Pinty szacuje, że w ciągu dwóch lat powinno otworzyć się 60-70 nowych browarów, które już dzisiaj są w fazie przygotowania, a w ciągu kilku kolejnych lat liczba browarów rzemieślniczych może sięgnąć 800.
http://www.portalspozywczy.pl/alkohole-uzywki/wiadomosci/polskie-piwa-rzemieslnicze-rosna-w-sile,143378.html