Aktualności

Czy Amerykanom posmakuje podkarpacki chleb?

  • 11-04-2017

Zaproszenie do udziału w największych na kontynencie amerykańskim targach spożywczych Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi skierowało do Zakładu Cukierniczo-Piekarniczego „IZA” Izabela Szczęch w Rzeszowie (ul. gen. Pułaskiego 1).


– Od lat jesteśmy uczestnikami programu „Poznaj Dobrą Żywność”, którym to certyfikatem został uhonorowany od 2014 r. nasz tradycyjny wyrób czyli chleb sędziszowski żytni. To pieczywo bez polepszaczy chemicznych, oparte na starej ludowej recepturze – wyjaśnia Henryk Szczęch. - Chleb sędziszowski żytni nie zmienił swojego smaku i wyglądu od wieków. Robiony jest na zakwasie, ma swoisty kwaśny aromat i smak oraz chrupiącą, twardą skórkę. Ciasto wyrabiane jest z mąki żytniej, drożdży i serwatki z mleka z dodatkiem ciepłej wody. Jego wielkie bochny o wadze ok. 2,10 kg pieczone są zawsze na liściu kapusty.

Czy Amerykanie będą mieli okazję spróbować pajd chleba sędziszowskiego? W Międzynarodowych Targach Summer Fancy Food Show, które odbywają się od 1954 r. w Nowym Jorku w zeszłym roku wzięło udział 2670 wystawców z całego świata. Targi odwiedziło ponad 47 tysięcy zwiedzających, głownie specjalistów z sektora handlu i usług.

- Na decyzję mamy czas do końca kwietnia, ale tak jak smakował nasz chleb w zeszłym roku na targach w Londynie, myślę że będzie podobna reakcja i Amerykanów. Może warto się o tym przekonać? – zadaje retoryczne pytanie Henryk Szczęch.

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION