Aktualności

Z żydowskiej kuchni

  • 03-04-2017
Kreplachy
Kreplachy
Kto miał szczęście i odwiedził w niedzielę Karczmę u Garncarzy w Medyni Głogowskiej to mógł zjeść pierogi po żydowsku czyli kreplachy. Jest to tradycyjna potrawa żydowska podawana podczas święta Kuczek. Jej podstawowe składniki to wątróbka wołowa, cebula, tłuszcz drobiowy, olej, jajka, mąka oraz sól i pieprz do smaku. W Medyni serwowano je w rosole. Na co dzień w karcie menu ich nie ma, ale jak zapewnia kuchnia Karczmy u Garncarzy kreplachy są w ofercie na specjalne zamówienia, np. na planowane spotkanie czy imprezy.
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION