Aktualności

Słodkości z Gościńca

  • 30-03-2017

Restauracja Gościniec (Rzeszów, ul. Przemysłowa 3) prezentuje cennik ciast na zbliżającą się Wielkanoc. Jak we wszystkim co oferują na miejscu smak i jakość wypieków jest efektem tradycji, sprawdzonych receptur oraz doboru właściwych składników.


Ceny za 1 kg ciasta: torcik Sachera 30 zł, krakusek 28 zł, Ambasador 24 zł, szarlotka 23 zł, Smakołyk Gościńca (czekoladowy) 25 zł, sernik 22 zł, makowiec 24 zł, Opity Izydor 26 zł, Pychotka 30 zł i rzeszowiak 22 zł.

 

Szczególnie polecanym ciastem jest placek rzeszowiak - ciasto z masą makową, serową i orzechową na wierzchu posypane cukrem pudrem. Ciasto, które Restauracja Gościniec 27 maja 2015 r. wpisała Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

 

Nazwa placka pochodzi od kolorów spódnic w damskim ludowym stroju rzeszowskim. Różnorodne kolory nawiązują do wyglądu ciasta w przekroju, na który składają się pasy ułożone z masy orzechowej, makowej i serowej. Sposób przygotowania placka rzeszowiaka nie zmienił się na przestrzeni lat. Na początku: „mąkę pszenną z masłem i cukrem, proszkiem do pieczenia, należy usiekać na stolnicy, dodać śmietanę i żółtko, wyrobić ręcznie ciasto i włożyć do chłodu, teraz do lodówki. Gdy ciasto mężnieje w chłodzie, przygotowujemy masę”.

 Przygotowywane są trzy rodzaje mas: orzechowa, makowa oraz serowa, do których dodawana jest na sztywno ubita piana z jajek. Całość surowego ciasta warstwowo przekładana jest do odpowiednio wcześniej wysmarowanej masłem blachy. Placek pieczony jest w 180˚C przez około 50 minut. Placek rzeszowiak był i jest do dnia dzisiejszego pieczony tylko na specjalne okazje takie jak: wesela, chrzciny, dożynki i inne święta, z uwagi na jego sposób wyrobu, który jest bardzo pracochłonny, a surowce do jego przygotowania kosztowne.

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION