Aktualności

W Malawie tłoczą super oleje

  • 29-03-2017

Ich olej konopny ma termin ważności tylko dwa miesiące, olej lniany już trzy. Natomiast oleje: z lnianki czyli rydzowy, z krokosza barwierskiego oraz z ostropestu cztery miesiące. Najspokojniej jest przy oleju kokosowym - na jego spożycie spokojnie możemy czekać przez rok.


Takie cuda tłoczą na zimno w niewielkiej, rodzinnej olejarni Olimp w podrzeszowskiej Malawie. To nieduża olejarnia, dzięki czemu od początku do końca czuwają nad całym procesem produkcji. Proces tłoczenia odbywa się metodą na zimno w prasie ślimakowej, w której temperatura tłoczenia nie przekracza 40 stopni Celsjusza. Dzięki temu powstaje olej mający cechy oleju dziewiczego, czyli takiego który ma dokładnie taki sam skład biochemiczny, jaki zawarty jest w jej nasionach. Ich oleje są nieoczyszczane i nierafinowane.

Szereg z ich wyrobów można kupić w sklepie internetowym www.sklep.podkarpaciesmaki.pl

 

Olej lniany jest bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Skutecznie przeciwdziała miażdżycy, zawałowi serca i chorobie nadciśnieniowej. Powoduje wzrost tkanki mięśniowej i redukcję tkankę tłuszczową, poprawia wydolność i wytrzymałość organizmu. Może być używany tylko na zimno np. do sałatek, sosów, gotowanych jarzyn lub spożywany bezpośrednio. Stosowany w leczniczych masażach, wzmacnia, nawilża i uelastycznia włosy, paznokcie oraz skórę.

 

Olej z lnianki czyli rydzowy należy do grupy olejów, które wykazują właściwości prozdrowotne. Nadaje się wyłącznie do stosowania na zimno. Jest bogatym źródłem witaminy A, B, mikro i makroelementów, lecytyny i przeciwutleniaczy. Chroni wątrobę, trzustkę, serce oraz nerki, osłabia objawy artretyzmu, reumatyzmu i alergii, reguluje poziom lipidów, cukru i cholesterolu we krwi. Nadaje się do warzywnych sałatek, surówek czy śledzi w oleju, a także kasz, białego sera i pieczywa.

 

Olej z krokosza barwierskiego jest bogaty jest w witaminę E oraz fitosterole. Jest składnikiem kremów przeciwzmarszczkowych, stosowany na skórę zmniejsza zmarszczki, nadaje jej gładkości i zdrowego wyglądu oraz pomaga przy wypryskach, stanach zapalnych i zaczerwienieniu skóry.

 

Olej z ostropestu ma właściwości przeciwzapalne, stabilizujące, stymulujące rozwój i regenerację komórek wątrobowych. Wspomaga leczenie osób z marskością wątroby oraz po zatruciach alkoholowych. Łagodzi zaburzenia funkcji wątroby, dróg żółciowych, zmniejsza zapalenia jamy ustnej, dziąseł, krtani, pomaga w wydalaniu substancji toksycznych z organizmu, obniża poziom cholesterolu, wspomaga procesy trawienne, polepsza wzrok, zmniejsza ryzyko chorób serca i wzmacnia cały układ odpornościowy .

 

Olej konopny jest cennym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Bogaty jest w witaminę K niezbędna do syntezy ważnych białek i enzymów oraz witaminę E. Pomaga w chorobach skórnych, jak łuszczyca, egzema, trądzik, owrzodzenie. Olej można stosować bezpośrednio na skórę, nie wywołuje alergii. Poprawia przemianę materii i wzmacnia system odpornościowy. Można stosować go do ziemniaków, kasz, gotowanych warzyw, surówek, sera.


Olej kokosowy jest tłuszczem bogatym w cenne właściwości. Zawiera dużą ilość nasyconych kwasów tłuszczowych. Zawiera witaminy B1, B2, B3, B6, C, E, kwas foliowy, a także potas, wapń, magnez, żelazo, fosfor i cynk. Można go stosować profilaktycznie lub przy różnego rodzaju dolegliwościach. Wzmacnia odporność, ma działanie przeciwwirusowe i antybakteryjne, wspomaga pracę układu pokarmowego, przyśpiesza przemianę materii. Obniża ryzyko cukrzycy, chorób serca i poprawia poziom cholesterolu. Zawiera naturalne antyoksydanty - zwalcza wolne rodniki przyczyniając się tym samym do opóźnienia procesów starzenia się skóry. Chroni ją także przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych.

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION