Podkarpacką żywność wysoko ceni za jakość blisko 27% Polaków, jak wynika z ogólnopolskich badań wykonanych na zlecenie Urzędu Marszałkowskiego Województwa Podkarpackiego. To słuszne przekonanie i duże zainteresowanie produktami „made in Podkarpackie” wspomaga Stowarzyszenie „Pro Carpathia”, właściciel e-sklepu oferującego produkty z regionu.
W sklepie internetowym Podkarpackie Smaki – www.sklep.podkarpackiesmaki.pl – pojawiło się szereg nowych, tym razem ekologicznych, wyrobów.
Zakład Przetwórczo - Handlowy Baszpol, którego właścicielem jest Leś Adam Bała, „wstawił” na półkę ekologiczne ciastka orkiszowe razowe, które wyrabiane są z ekologicznej mąki orkiszowej, mąki razowej, oleju roślinnego, jajek oraz cukru trzcinowego. Cenione są za niezwykły smak, kruchość, a także za pozostający w pamięci aromat.
Z kolei firma OWOCOWE SMAKI z Trzciany proponuje trzy ekologiczne produkty w dziale „Napoje”:
- sok z malin tłoczony i niefiltrowany stanowi bogate źródło witaminy C, a także E, B1, B2, B6. Posiada też wiele substancji mineralnych, m.in. potas, wapń, magnez, żelazo oraz błonnik. Pasteryzowany, nie zawiera wody oraz konserwantów. Malina ma działanie przeciwzapalnie, ściągająco i przeciwbakteryjnie, to najlepszy sok do picia podczas przeziębienia bądź grypy. Owoce maliny obniżają także ciśnienie krwi, wzmacniają serce, jak również mają działanie przeciwmiażdżycowe.
- syrop z malin. Do stosowania jako dodatek do herbaty, wody, alkoholu, różnych dań, ciast, deserów i lodów. Pasteryzowany, nie zawiera wody oraz konserwantów. Syrop posiada działanie lecznicze oraz nadaje smak napojom i daniom.
- sok z czarnej porzeczki naturalnie tłoczony i niefiltrowany. Produkt pasteryzowany. Regularne stosowanie soku dostarcza duże ilości witaminy C. Napój bogaty jest w witaminy z grupy B, prowitaminy A, biotyny, kwas foliowy, sole mineralne oraz rzadkie mikroelementy np. bor.