Tort weselny to słodki element każdego wesela, jest/powinien być symbolem „słodkiego” życia pary młodej. I dlatego jest tak ważnym elementem każdej imprezy weselnej, i dlatego cukiernicy zawsze starają się, aby był idealny.
Niezmieniającym się trendem jest tort w dekoracji z masy cukrowej, która daje nieograniczone możliwości w kolorach i dekoracji. Równie popularne są torty udekorowane owocami. Oprócz dekoracji liczy się również jego smak: popularne są śmietanowe, delikatne z owocami, ale coraz częściej zamawiający sięgają do bogatej palety innych wersji smaków.
Warte polecenia są torty przygotowywane na imprezy weselne w Restauracji Hotelu Anna w Tarnobrzegu (al. Warszawska 318). Ich spécialité de la maison jest tort dekorowany żywymi kwiatami, nawiązującymi do bukietu panny młodej. Najlepszą bazą dla kwiatowych dekoracji są białe, kremowe lub delikatnie pastelowe kolory. Wykończenie z koronki, wstążki czy dodatku metalicznego detalu doda całości pozostającej w pamięci elegancji.