Kawiarnia Młyn w Ustrzykach Dolnych (ul. Fabryczna 12) - obiekt na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki - łączy w sobie dwie funkcje. Pierwsza, z racji skali zdaje się dominować: ekspozycja urządzeń znajdująca się w budynku dawnego młyna parowego. W efektownej przybudówce do tego gmachu kryje się miejsce oferujące dania kuchni regionalnej, w dużym stopniu oparte o motyw przewodni Muzeum – na mące.
Oprócz klasycznych makaronów czy naleśników na słodko i ostro zjemy tu tradycyjne proziaki, knysze z ziemniakami i serem białym, podawane z sosem czosnkowym i żurawiną oraz klusz - kluseczki ziemniaczane z sosem pieczarkowym lub gulaszem. Na smakoszy czekają hryczanyki (smażone kotleciki z kaszy gryczanej wymieszanej z mięsem mielonym) w sosie pieczarkowym.
Rewelacją jest klepak - danie o XVI-wiecznym rodowodzie, czyli kluseczki z płatków owsianych, które współcześnie posypano białym serem i skwarkami. Rewelacyjny jest żur karpacki/kysełycia, tu serwowany jest z jajkiem i kiełbasą oraz pływającymi na wierzchu skwarkami ze słoninki.
W lokalu organizowane są liczne koncerty i imprezy artystyczne. Od 2015 r. impreza „Święta chleba - od ziarenka do bochenka”, do tej pory organizowana w Dźwiniaczu Dolnym, przeszła do Muzeum. Towarzyszy jej kilkukrotny wypiek chleba karpackiego na liściu chrzanu i kapusty, a także pokaz formowania pieczywa ozdobnego. W tym roku odbędzie się w niedzielę, 6 sierpnia. Już warto rezerwować sobie ten termin.