Aktualności

Agroturystyka inna niż wszystkie

  • 08-07-2017
Zalewajka
Zalewajka
Fuczki
Fuczki
Hreczanyki
Hreczanyki

W Gościńcu Dębowa Gazdówka – obiekt na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki - we wsi Łodyna (gm. Ustrzyki Dolne) Joannie Mrowieckiej udało się stworzyć miejsce klimatyczne. Jedni określają to agroturystyką, inni pensjonatem, a jeszcze inni w facebookowej opinii napisali, że czuli się, jak „u cioci na imieninach”. W Gościńcu znajdziecie 50 miejsc w pokojach 1,2,3,4-osobowych, a nawet komfortowe apartamenty (do 6-ciu osób). Standardem jest łazienkę, TV czy internet/WiFi.


Ale magię tego miejsca tworzy kuchnia – codzienne dania oparte o receptury Rusinów - dawnych mieszkańców tej części regionu: Bojków i Łemków. W menu królują przepisy dawnej kuchni regionalnej. Wprawdzie w zależności od pory roku oferują różne karty dań, ale na stałe znajdziecie takie specjały, jak: proziaki, opiekane oscypki z żurawiną, z zup kwaśnicę, kaszełynik (z kapusty kiszonej, chrzanem i śliwkami), soliankę, zalewajkę, barszcz ukraiński i żur. Z dań głównych polecane są fuczki, knysze, warenyki hryczane, hreczanyki, dziczyzna, żeberka, pstrąg w zielsku, pstrąg wędzony i codziennie pieczony, domowy placek.

Szczególne dobrze smakuje wiosenny czosnek niedźwiedzi w kolorowych sałatach z mleczowymi kaparami, rydze marynowane zbierane w okolicznych lasach, pstrągi ze stawu sąsiada czy miód z miejscowych pasiek. Pory posiłków dostosowane są do potrzeb gości pensjonatu. Po wcześniejszym uzgodnieniu można zamówić także dania wegetariańskie.

W obiekcie usytuowana jest Chata Dymna przygotowana na biesiady przy ogniu czy grillu. Można na niej przygotować regionalne dania z mięs i ryb: pieczonych i wędzonych, ponadto pieczoną kiełbasę, karkówkę, szaszłyki czy pstrąga.

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION