Hotel Carpatia Bieszczadzki Gościniec w miejscowości Smerek (gm. Cisna) to kameralny obiekt, położony przy „pętli bieszczadzkiej”, z 27 indywidualnie urządzonymi pokojami.
W strefie rekreacyjnej wokół hotelu jest miejsce na ognisko i grilla. W usytuowanej na parterze restauracji (obiekt na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki) ściany ozdobiono malowidłami i wprowadzono drewniane belki stylizując ją na dawną karczmę. Solidne stoły i krzesła z drewna dopełniają to wrażenie. W godz. 7.30-10.00 osoby z zewnątrz mogą dołączyć (30 zł od osoby) do hotelowego śniadania, które serwowane jest w formie ciepłego i zimnego bufetu, gdzie każdy znajdzie coś dla siebie.
Potrawy sporządzane są z wykorzystaniem ziół i sezonowych owoców runa leśnego oraz miodów z okolicznych pasiek. Co warte jest polecenia? Na pewno skwiercząca świeżonka z grillowaną pajdą chleba i ogórkiem kiszonym na przystawkę. Z zup bieszczadzka zalewajka z okraszonymi ziemniakami i kleksem kwaśnej śmietany. Z dań głównych kotleciki jagnięce oraz chrupiące racuszki z ziarnami dyni i słonecznika z wędzonym pstrągiem i konfiturą z czerwonej cebuli. Warto też skosztować bieszczadzkich serów z konfiturą żurawinową, placków łemkowskich w wersji z boczkiem oraz wegetariańskiej, jak również pstrąga z fuczkami, czyli regionalnymi plackami przyrządzonymi z kiszoną kapustą. Uzupełnieniem oferty są wina gronowe i regionalne piwa.
Więcej informacji: www.hotel-carpatia.pl