Aktualności

Pizzetta po rzeszowsku

  • 09-02-2017

Pizzerii w Rzeszowie jest blisko 50. W każdej można wybierać spośród kilkunastu rodzajów, pieczonych w piecu opalanym węglem drzewnym, gazem lub elektrycznym. Do tej wielkiej liczby placówek, gdzie można kupić pizzę dołączył trzy lata temu… Zakład Cukierniczo-Piekarniczy „IZA” przy ul. Pułaskiego 1 w Rzeszowie.

 

- Na początku były nawet obawy, jak zareagują na ten nowy wyrób nasi klienci. Jesteśmy znani jako producent wyrobów opartych na regionalnej tradycji. Kilka z nich mamy nawet zarejestrowanych na krajowej Liście Produktów Tradycyjnych Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Zastanawialiśmy się czy wypada nam to robić, przecież to wyrób ewidentnie włoski – dzielił się lata temu swoimi przemyśleniami Henryk Szczęch z Zakładu „IZA”.

Ale smaczna pizza obroniła się sama i klienci, szczególnie uczniowie  chętnie sięgają po ten wypiek. Na placek z ciasta drożdżowego kładziony jest farsz warzywno-pieczarkowo-pomidorowy, na to cebulka, ser, a całość posypywana jest oregano i papryczką chili. Przez klientów zwana jest pieszczotliwie pizzerką lub pizzetta, bo przypomina im małą pizzę.

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION