W nowy 2017 r. Zakład Przetwórstwa Owocowo-Warzywnego „Orzech” z Kolbuszowej wszedł z Certyfikatem Koszerności. Uzyskany został w 2016 r. - na 20-lecie firmy dla 20-tu produktów.
- To z jednej strony prestiżowa licencja, ale jednocześnie nagroda za staranność i wyjątkowo wymagającą pracę, aby spełnić tak „wyśrubowane” wymagania – podkreśla Wacław Orzech, prezes spółki.
„Koszerny” (z hebrajskiego: kaszer) znaczy dosłownie „odpowiedni”, „pasujący”, „właściwy”. Odpowiedni ze względu na przepisy kaszrutu, czyli zbioru zasad dotyczących przede wszystkim żywności (chociaż nie tylko).
W języku polskim „koszerny” pojawia się wyłącznie w węższym znaczeniu: właśnie dotyczącym religijnego prawa żydowskiego. W języku angielskim słowo kosher weszło do mowy potocznej i określa jakikolwiek przedmiot, który jest dozwolony, autentyczny, prawdziwy, legalny.