Sposób na zdrowy wypiek? Bezcukrowy farsz w 10 smakach. I na dokładkę produkt, który nosi nazwisko ministra zdrowia – inicjatora pomysłu. W Zakładzie Cukierniczo-Piekarniczym IZA w Rzeszowie (ul. Pułaskiego 1) wczoraj po raz pierwszy w Podkarpackiem dokonano wypieku próbnego drożdżówki Radziwiłłówka.
Owocowe farsze, w których zamiast cukru będą wykorzystane winogrona – to pomysł Rady Promocji Żywności Prozdrowotnej przy Stowarzyszeniu Naukowo-Technicznym Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego na to, by sprostać wymogom, jakie drożdżówkom przeznaczonym do sprzedaży w sklepikach szkolnych postawiło rozporządzenie ministra zdrowia przyjęte jeszcze w poprzedniej kadencji Sejmu. Ministerstwo zgodziło się na drożdżówki z owocowym farszem, ale pod warunkiem, że nie będą zawierać więcej niż 15 g tłuszczu i tyle samo cukru, który zastąpią winogrona.
Piekarze w Polsce testują opracowaną przez naukowców recepturę, po raz pierwszy dokonano tego też w Podkarpackiem, a cały proces produkcji w Rzeszowie prezentował technolog cukiernik Andrzej Laska z bydgoskiej spółki AKO.