Aktualności

Wiekowy wypiek

  • 25-12-2016

Pierniki pojawiały się na polskich stołach już w XIII wieku, a katarzynki staropolskie są robione od 1640 r. Ciastka te jedzono w Wigilię też nie bez powodu. Pierniki mają bardzo dużo ziół i przypraw, które miały pobudzać apetyt i przynosić zdrowie. Taką symbolikę miał też dodawany do nich miód. I dzisiaj wierzymy, że dobrze służy zdrowiu. A w okresie Wigilii i Świąt najlepiej zjadać go właśnie w pierniczkach i piernikowym cieście, jak robiły to pokolenia naszych przodków od setek lat.

 

Na zdjęciu piernik staropolski - wybitne dzieło rąk cukierników sygnowany przez Cukiernię Słodkie Podarunki w Rzeszowie (ul. Kościuszki 5).

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION