Program Międzynarodowych Targów i Żywności Wysokiej Jakości EKOGALA
9 grudnia br. (piątek) czynne w godz. 10.00-17.00
11.00-15.00 XI Europejski Konkurs Kulinarny – część I (konkurs kulinarny dla szkół gastronomicznych, możliwość obserwowania zmagań uczestników konkursu) - Zespół Szkół Gospodarczych im. Mikołaja Spytka Ligęzy w Rzeszowie
10.00-12.00 seminarium dla uczniów szkół podstawowych klas I – IV pt. „Magia ekologicznych Świąt Bożego Narodzenia” - Związek Stowarzyszeń „Podkarpacka Izba Rolnictwa Ekologicznego”,
10.10-10.30 inscenizacja i prezentacja multimedialna na temat polskich i zagranicznych bożonarodzeniowych zwyczajów – uczniowie Szkoły Podstawowej nr 25 w Rzeszowie wraz z nauczycielem Anną Hadałą,
10.30-11.00 wykład „W oczekiwaniu na Święta Bożego Narodzenia – zwyczaje świąteczne i tradycyjne potrawy na bazie ekologicznego produktu” - Alina Becla,
11.30-12.00 degustacja potraw przygotowanych z produktów ekologicznych dla uczestników seminarium,
12.00-14.00 seminarium dla uczniów gimnazjów i szkół średnich „Ekologiczne symbole Świąt Bożego Narodzenia” - Związek Stowarzyszeń „Podkarpacka Izba Rolnictwa Ekologicznego”
12.10-12.40 wykład „Czy choinka, karp i opłatek może być ekologiczny? Czyli tradycyjne symbole świąteczne w ekologicznym wydaniu” - Marek Krysztoforski, Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie/Oddział w Radomiu,
12.40-13.00 wykład „Przy wigilijnym stole. Przygotowywanie potraw świątecznych na bazie ekologicznych produktów”,
13.30-14.00 degustacja potraw przygotowanych z produktów ekologicznych dla uczestników seminarium,
14.00-14.30 oficjalne otwarcie Targów EKOGALA 2016,
14.30-16.00 konferencja „EKOLOGIA: gdzie byliśmy, a gdzie jesteśmy” - 10 lat doświadczeń Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Przetwórców i Producentów Produktów Ekologicznych POLSKA EKOLOGIA połączona z Galą „Wyróżnień Białego Bociana”,
16.00-17.00 finał XXIII Edycji Ogólnopolskiego Konkursu Promocyjnego AGRO POLSKA - MTR Międzynarodowe Targi Rzeszowskie.
W godz. 10.00-17.00 na hali będzie funkcjonowała „wyspa tematyczna”, na której będą odbywać się cykliczne prezentacje pt. „Na świątecznym stole”.
10 grudnia br. (sobota) czynne w godz. 10.00-17.00
10.00-16.00 XI Europejski Konkurs Kulinarny – część II (konkurs kulinarny dla szkół gastronomicznych, możliwość obserwowania zmagań uczestników konkursu) – Zespół Szkół Gospodarczych w Rzeszowie,
11.30-13.00 panel przedsiębiorców (spotkanie przedsiębiorców zainteresowanych nawiązaniem kontaktów gospodarczych),
13.00-15.00 VIP-y gotują - wyspa tematyczna (live cooking z udziałem przedstawicieli administracji samorządowej i rządowej),
15.00-15.15 rozstrzygnięcie konkursu „Najładniejsze stoisko targów 2016”,
16.00-16.55 rozstrzygnięcie XI Europejskiego Konkursu Kulinarnego, wręczenie nagród
17.00 Zamknięcie Targów.
W godz. 10.00-17.00 na hali będzie funkcjonowała „wyspa tematyczna”, na której będą odbywać się cykliczne prezentacje pt. „Na świątecznym stole”