Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia „Pro Carpathia” wraz z partnerem projektu Uniwersytetem Rzeszowskim, Wydziałem Biologiczno-Rolniczym (Zakład Technologii Mleczarstwa) od kwietnia do 15 grudnia 2016 r. realizuje wspólny projekt pt. „Wsparcie serowarstwa na Podkarpaciu: ocena mleka surowego oraz higieny produkcji i bezpieczeństwa produktu wprowadzanego do obrotu”. Projekt realizowany jest w ramach Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.
Celem realizowanego projektu jest zbadanie higieny pozyskiwania mleka oraz jakości mleka surowego wytwarzanego w gospodarstwach indywidualnych Podkarpacia, które chcą się zająć lub zajmują się produkcją sera, a planują w przyszłości jego sprzedaż. Dzięki przeprowadzeniu badaniu producenci uzyskają informację na temat bezpieczeństwa ich produktów oraz zgodności produkcji z obowiązującymi wymogami, co pozwoli na sprzedaż produktów w przyszłości. Realizacją przedsięwzięcia objętych jest kilka podmiotów - gospodarstw z woj. Podkarpackiego, zajmujących się sprzedażą (w jakiejkolwiek formie) lub planujących taką sprzedaż rozpocząć.
Uzyskane wyniki (przedstawione w formie raportu) posłużą również do popularyzacji serowarstwa rzemieślniczego na terenie województwa podkarpackiego.