Aktualności

Wsparcie serowarstwa na Podkarpaciu

  • 15-07-2016

Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia „Pro Carpathia” wraz z partnerem projektu Uniwersytetem Rzeszowskim, Wydziałem Biologiczno-Rolniczym (Zakład Technologii Mleczarstwa) od kwietnia do 15 grudnia 2016 r. realizuje wspólny projekt pt. „Wsparcie serowarstwa na Podkarpaciu: ocena mleka surowego oraz higieny produkcji i bezpieczeństwa produktu wprowadzanego do obrotu”. Projekt realizowany jest w ramach Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.

Celem realizowanego projektu jest zbadanie higieny pozyskiwania mleka oraz jakości mleka surowego wytwarzanego w gospodarstwach indywidualnych Podkarpacia, które chcą się zająć lub zajmują się produkcją sera, a planują w przyszłości jego sprzedaż. Dzięki przeprowadzeniu badaniu producenci uzyskają informację na temat bezpieczeństwa ich produktów oraz zgodności produkcji z obowiązującymi wymogami, co pozwoli na sprzedaż produktów w przyszłości. Realizacją przedsięwzięcia objętych jest kilka podmiotów - gospodarstw z woj. Podkarpackiego, zajmujących się sprzedażą (w jakiejkolwiek formie) lub planujących taką sprzedaż rozpocząć.

Uzyskane wyniki (przedstawione w formie raportu) posłużą również do popularyzacji serowarstwa rzemieślniczego na terenie województwa podkarpackiego.

 

 

 

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”

 


BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION