Na terenie województwa podkarpackiego sery z mleka krowiego, owczego lub koziego wytwarza ok. 200 gospodarstw, ale tylko pięć (!) z nich może je sprzedawać. Pozostała część wykorzystuje je na własne potrzeby, czasami działają jako gospodarstwa agroturystyczne.
Aby zmienić ten stan zwiększając sprzedaż serów w naszym regionie Stowarzyszenie „Pro Carpathia” z Rzeszowa, dzięki środkom pozyskanym od Samorządu Wojewódzkiego, prowadzi cykl szkoleń i warsztatów wspomagających wybranych serowarów w wiedzę oraz dodatkowe umiejętności techniczne. Po zajęciach z dr Dorotą Kalicką na Uniwersytecie Rzeszowskim, grupa serowarów odbyła jednodniowe warsztaty w Ekologicznym Gospodarstwie Rodzinnym „FIGA” w Mszanie w Beskidzie Niskim. Wawrzyniec Maziejuk, z drugiego pokolenia prowadzącego przedsiębiorstwo serowarskie, barwnie opowiadał uczestnikom o blaskach i cieniach tej profesji.