Muzeum Regionalne w Stalowej Woli (ul. Sandomierska 1) zaprasza w październiku na niedzielne spotkania warsztatowe poświęcone tradycyjnym wypiekom. Na warsztatach z pieczenia będzie można poznać kulinarne ciekawostki związane z domowym wypiekiem różnorakiego pieczywa. Zajęcia kulinarne towarzyszą wystawie etnograficznej „Dobry chleb”, która prezentowana jest w Muzeum do 30 października br.
Warsztaty w najbliższą niedzielę, 23 października br. odbędą się z udziałem państwa Łabędzkich, którzy od lat promują flisackie tradycje. Na warsztatach z ich udziałem uczestnicy spróbują chleba flisackiego, który spożywali flisacy podczas spływów oraz inne popularne niegdyś formy pieczonych placków-chrupaczków.
Cykl kulinarnych spotkań zakończą warsztaty poświęcone wypiekom jarmarcznym i odpustowym (30 października br.). Uczestnicy zajęć nauczą się wykonywać ciasto piernikowe, a także wykrawać i ozdabiać pierniki. Najładniejsze pierniki zostaną nagrodzone.
Zajęcia są skierowane do rodzin i gości indywidualnych, którzy chcieliby nie tylko posłuchać o dawnym pieczeniu i regionalnych wypiekach, ale także spróbować własnych sił w ich wykonywaniu. Spotkania będą dobrą okazją do podzielenia się własnymi przepisami i doświadczeniami oraz degustacji regionalnych wypieków.
Wszystkie niedzielne październikowe warsztaty z pieczenia będą rozpoczynać się o godz. 15.00. Podczas wypiekania smakołyków, w ramach biletu, zaplanowane jest zwiedzanie wystawy „Dobry chleb” z przewodnikiem. Ze względu na duże zainteresowanie warsztatami będą prowadzone wcześniejsze zapisy. Liczba miejsc ograniczona.
Bilet wstępu: rodzinny - 10 zł, indywidualny - 5 zł. Zapisy tel. 797 120 229.