Aktualności

Dyniowe szaleństwo w Ambasadorskiej

  • 19-10-2016

Jesiennym przysmakiem w wielu restauracjach jest dynia, szczególnie tam gdzie przygotowywane jest menu sezonowe. Ale to co zaproponowała Dorota Pajęcka, Szef Kuchni Restauracji Hotelu Ambasadorskiego w Rzeszowie (Rynek 13-14) to już prawdziwa „dyniowa rozpusta”. Do początku listopada br. obowiązuje tam specjalna „dyniowa” karta z zestawem pięciu propozycji, w których to warzywo jest albo głównym , albo jednym z wielu składników. A wszystko zgodne z respektowanymi w kuchni zasadami Slow Food.

 

Ucztę można rozpocząć od sałatki z dynią (15 zł), w której znajdziemy oczywiście to warzywo połączone z serem pleśniowym, suszonymi pomidorami, orzechami włoskimi, żurawiną, rukolą, szpinakiem oraz dodatkami (miód, ocet winny i oliwa).

Kolejny – świetny zresztą w smaku – pomysł to tarta z dynią (17 zł) na kruchym cieście z bardzo modnym ostatnio jarmużem, do tego ser feta, śmietana, jajka – całość z dodatkiem mix sałat.

Krem dyniowy (10 zł) to klasyka, a w tym wydaniu z ciekawymi i bardzo rozgrzewającymi dodatkami: bo marchew uzupełnia imbir i kardamon, podbite śmietaną, z dającym wyrazisty smak serem pleśniowym. Posypane pestki dyni i kilka kropli oleju dyniowego jeszcze podkreślają walory tego sezonowego dania.

Na to danie trzeba czekać, więc lepiej na samym początku zamówić i rozkoszować się innymi elementami karty. Gicz jagnięca (59 zł) z puree ziemniaczanym z dodatkiem dyni, imbiru i masła, a do tego sos demi-glas łączony ze świeżymi ziołami.

Deser zamykający całość zestawu to tort dyniowy (8 zł) będący biszkoptem dyniowym, przekładanym masą z sera białego, masła i cynamonu z dominującą w smaku konfiturą pomarańczowo-dyniową. Kilka kropli sosu malinowego na talerzu dodaje uroku i podbija smak deseru.

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION