W sobotę, 27 sierpnia br., w godz. 11.00-14.00 w Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej rozpoczną się zajęcia, na które czekają smakosze oraz amatorzy gotowania. Kuchenną bohaterką spotkania będzie kapusta, ponieważ obok ziemniaków, kaszy i grochu jest jednym z podstawowych składników lasowiackich potraw.
W menu na ten dzień znajdzie się lasowiacki kapuśniak, gołąbki z ziemniakami, zapiekanka z kapustą i chlebem. Warsztaty poprowadzi Janina Olszowy, wspaniała mistrzyni regionalnych smaków. Koszt udziału: 25 zł/osoba, zapisy tel.: 17 277 12 96 lub sekretariat@muzeumkolbuszowa.pl.
Harmonogram następnych spotkań:
24 września: lasowiacki bigos, sznycle z kapustą, kapuśniaki drożdżowe,
29 października: kapusta kwaszona z ziemniakami, naleśniki z kapustą i serem, kulebiak.