W konkursie kulinarnym „Kresowe jadło” – rozgrywanym w ramach Festiwalu Kultur i Kresowego Jadła w Baszni Dolnej – stanęły 32 Koła Gospodyń Wiejskich i stowarzyszenia. Jego celem było upowszechnianie starych, kresowych potraw, stąd też i trochę zaskakująca decyzja jurorów, którzy palmę pierwszeństwa przyznali… zupie owocowej z jagód leśnych z kluseczkami zabielonej śmietaną. Danie przygotowane przez Koło Gospodyń Wiejskich z Krowicy Samej koło Lubaczowa zniknęło szybko, a jego smak pozostał w kubeczkach smakowych na zawsze. Podobnie jak hreczanyki w sosie grzybowym serwowane przez Stowarzyszenie „Kobiety Razem w Sobiecinie”. Tego dania nie jeden szef kuchni mógłby pozazdrościć. Trzecie miejsce zajęły pierogi z kaszą gryczaną i serem z maczką z gęsi – dzieło pań z KGW Bałaje.
Wyróżniono także pięć potraw:
- gołąbki z tartych ziemniaków z „okrasą” KGW Załuże,
- kozibrodka z grochem Stowarzyszenie Pszczółki Roztoczańskie,
- madrygula krowicka KGW Krowica Hołodowska,
- zupa krem z pokrzywy KGW „Poziomeczki” Tymce
- gołąbki z kaszy gryczanej i maczka z grzybów KGW Opaka