Aktualności

Wiadomość dla rzeszowskich lodożerców

  • 20-07-2016

Absolutnie wyjątkowe, z powalającą głębią smaku lody znajdziecie w Łańcucie (ul. Kościuszki 5, blisko głównej bramy parkowej). Totalnie mnie zaskoczyły: pałaszowałam kawowe, a w ustach czułam, jakbym piła mocną kawę espresso; kolejna łyżeczka pistacjowych – doświadczyłam pełni smaku orzeszków. Moja intuicja miłośnika dobrych, wybrała bezbłędnie te, które są oczkiem w głowie właścicieli – wytwórców, opartych na tradycyjnej, włoskiej recepturze, lodowych delicji. Bez konserwantów, bez sztucznych barwników, na naturalnych składnikach najwyższej jakości (i to się czuje).

Nazwanie lokalu Paradiso to historia, której życie pisze ciąg dalszy. Zaprzyjaźniona, utytułowana lodziarnia „Wonderfull ice creme” z Rzymu stworzyła – specjalnie dla przyjaciół z Polski – wyjątkowy smak, który nazwała „paradiso”. Trafnie, bo niebiańska rozkosz, jaka rozlewa się delektującym na sercu i w duszy, przywołuje raj. Niezwykła aksamitność panna cotty – która jest podstawą smaku „biszkoptu”, a której przygotowanie trwa kilka godzin – przekładana jest czekoladą i konfiturą wiśniową. Uprzedzam, jest bardzo słodka (jak słynny włoski deser), ale smakuje nieziemsko. I zjecie go tylko tutaj. A włoscy kamraci cały czas mają pieczę i monitorują jakość. Dlatego to nie przypadek, że tutejsze lody są tak znakomite. Rozmawiałam z właścicielami; są prawdziwymi pasjonatami tego, co robią. Troska o jakość i zadowolenie klienta wypływa z każdego wypowiadanego przez nich słowa. Sztandarowym produktem ich twórczych działań są sorbety. Bogate owocami, sporządzane na sokach owocowych. Przepych i głębia smaku zasługuje na najwyższe uznanie, a mnie nasuwa się określenie „iście barokowe”. Spróbowałam małej czarnej – bardzo dobra, kawa mrożona także. W ofercie są jeszcze wariacje deserów lodowych i smoothie.

Drugim zaskoczeniem w tym miejscu był przytulny, kipiący zielenią i pełen kwiatów ogródek, na tyłach lokalu. Zaś o dyskretną, ciepłą atmosferę wnętrza dbają uśmiechnięte, życzliwe klientom dziewczyny. I jeszcze istotna informacja: 98% lodów jest bezglutenowych.

Anna Drajewicz

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION