Już po raz 10. w ostatni weekend do Radomyśla Wielkiego tłumnie zjechali mieszkańcy różnych zakątków Podkarpackiego i nie tylko, by pokosztować specjałów serwowanych przez wędliniarzy z naszego województwa. Najlepsze wyroby otrzymały tytuł Przysmak Ziemi Podkarpackiej.
Jubileuszowy Podkarpacki Dzień Wędliniarza w Radomyślu Wielkim uświetniła udana próba bicia rekordu Polski na najdłuższą linię z kiełbasy. Przybrała ona kształt klucza wiolinowego i mierzyła 214 m. Niemniej nie zabrakło tradycyjnych punktów programu. Były więc degustacje najlepszych wędlin, które w tym roku promowało dziewięć firm wędliniarskich. Przybyli na imprezę zajadali się kiełbasami wiejskimi, szynkami, polędwicami, boczkami, pasztetami czy kabanosami. Były też kiełbaski z grilla.
Nieodzowną częścią Podkarpackiego Dnia Wędliniarza są oczywiście konkursy na najlepsze wyroby tradycyjne. „Przysmakami Ziemi Podkarpackiej” podczas PDW 2016 zostały:
- klops pieczony – Andrzej Warias Zakład Przetwórstwa Mięsnego z Radomyśla Wielkiego,
- udziec weselny – Przetwórstwo Mięsne, Wyrób Kiełbas i Podrobów „Dudek”,
- salceson wołowy – Zakład Mięsny „Jasiołka” z Dukli,
- pasztet z żurawiną – Zakład Przetwórstwa Mięsnego Kazimierz Mrozowski z Radomyśla Wielkiego,
- kiełbasa wiejska – Firma Kazimiera Stopa Zakład Przetwórstwa Mięsnego Czesław Stopa z Dulczy Wielkiej.