Smerek Karczma Hotelu Carpatia Bieszczadzki Gościniec
- na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki
Hotel Carpatia Bieszczadzki Gościniec to kameralny obiekt, położony przy „pętli bieszczadzkiej”, z 27 indywidualnie urządzonymi pokojami, a w każdym elementy dekoracyjne nawiązujące do leśnej i górskiej przyrody. W strefie rekreacyjnej wokół hotelu jest miejsce na ognisko i grilla.
W usytuowanej na parterze restauracji ściany ozdobiono malowidłami i wprowadzono drewniane belki stylizując ją na dawną karczmę. Solidne stoły i krzesła z drewna dopełniają to wrażenie. W godz. 7.30-10.00 można tu zjeść śniadanie (30 zł od osoby) będąc gościem hotelu, jak i osobą z zewnątrz.
Potrawy sporządzonych są z wykorzystaniem ziół i sezonowych owoców runa leśnego. Co warte jest polecenia? Na pewno skwiercząca świeżonka z grillowaną pajdą chleba i ogórkiem kiszonym na przystawkę. Z zup bieszczadzka zalewajka z okraszonymi ziemniakami i kleksem kwaśnej śmietany. Z dań głównych kotleciki jagnięce oraz chrupiące racuszki z ziarnami dyni i słonecznika z wędzonym pstrągiem i konfiturą z czerwonej cebuli. Dobre są także serwowane sezonowo dania z dziczyzny (jeleń, dzik) czy z kaczki. Warte skosztowania są bieszczadzkie sery z konfiturą żurawinową, placki łemkowskie w wersji z boczkiem oraz wegetariańskie czy pstrąg z fuczkami (plackami z kiszoną kapustą). Na smakoszy czeka klasyka kuchni: golonka gotowana w piwie i schabowy z kostką, kapustą zasmażaną i ziemniakami. Uzupełnieniem oferty są wina gronowe i regionalne piwa.
38-607 Cisna, Smerek 71,
czynna codziennie 14.00-22.00,+48 609 502 181,
smerek@merkurion.pl, www.hotel-carpatia.pl,
www.facebook.com/CarpatiaBieszczadzkiGosciniec