Aktualności

KGW Horyniec-Zdrój zaskoczyło… łobodą

  • 14-06-2016
Wójt Robert Serkis i panie z KGW Horyniec-Zdrój
Wójt Robert Serkis i panie z KGW...
Jajka faszerowane łobodą
Jajka faszerowane łobodą
Podpłomyki faszerowane serem i łobodą
Podpłomyki faszerowane serem i...
Lebiodzianka z zacierką
Lebiodzianka z zacierką
Papryka nadziewana kaszą jaglaną
Papryka nadziewana kaszą jaglaną
Ekipa TVP Rzeszów i horynieckie smaki
Ekipa TVP Rzeszów i horynieckie...

W trakcie Festiwalu Podkarpackich Smaków w Górnie panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Horyńca-Zdroju zaprezentowały stoisko z zestawem tradycyjnych dań z… łobodą/lebiodą zwaną często chwastem dla głodnych.


Większości kojarzy się ona z biedą. I słusznie, bo to chwast, który ratował na wsiach od głodu naszych dziadów. „Oficjalna” nazwa łobody/lebiody to komosa biała. Jak pisze dr Łukasz Łuczaj, autor książki „Dzikie rośliny jadalne Polski – Przewodnik survivalowy”, już w XIX wieku była ona synonimem biedy, ale używano jej powszechnie. Zbierano ją późną wiosną, na przednówku, kiedy była jeszcze delikatna, w lecie zaś obrywano młodsze listki. Łobodę/lebiodę zazwyczaj sparzano wrzątkiem lub podgotowywano, a potem smażono na maśle lub smalcu. Dzięki wstępnemu sparzeniu jest dużo smaczniejsza niż tylko gotowana czy smażona.

Panie z Horyńca-Zdroju przygotowały łobodę/lebiodę jako farsz do jajek. Była także łoboda wymieszana z serem, całość stanowiła świetny farsz do podpłomyków. I wreszcie danie, które zostało nagrodzone pierwszym miejscem w kategorii „Gotowe dania i potrawy” czyli lebiodzianka z zacierką – fantastyczna zupa o delikatnym smaku, idealna potrawa do karczmy z sezonowym jadłem tradycyjnym. Po prostu palce lizać.
Na stoisku na smakoszy czekała jeszcze nadziewana kaszą jaglaną papryka, a całość była tak udana, że ekipa TVP Rzeszów nie mogła się nachwalić dobrego smaku prezentowanych dań.

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION