Aktualności

W Kolbuszowej kapuściane gotowanie

  • 25-05-2016

W sobotę, 28 maja br., w godz. 11.00-14.00 w Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej rozpocznie się kolejny cykl zajęć, na które czekają smakosze oraz amatorzy gotowania. Tegoroczną kuchenną bohaterką będzie kapusta, ponieważ obok ziemniaków, kaszy i grochu jest jednym z podstawowych składników lasowiackich potraw.


W menu na ten dzień znajdzie się kapuśniak wiosenny, gołąbki z grochem, żeberkami i pęczakiem oraz kapuśniaki w cieście proziakowym. Warsztaty poprowadzi Janina Olszowy, wspaniała mistrzyni regionalnych smaków.

Koszt udziału: 25 zł/osoba, zapisy pod numerem telefonu: 17 277 12 96 lub mailowo na adres: sekretariat@muzeumkolbuszowa.pl.

 

Harmonogram kolejnych spotkań:

25 czerwca br.: kapusta zaciągana kaszą jęczmienną, łazanki z kapustą, pierogi w cieście kruchym ze słodkiej kapusty,

30 lipca br.: bigos z kapustą słodką i cebulą, gołąbki z ryżem i mięsem, kapuśniaki w cieście półkruchym z białym serem,

27 sierpnia br.: lasowiacki kapuśniak, gołąbki z ziemniakami, zapiekanka z kapustą i chlebem,

24 września br.: lasowiacki bigos, sznycle z kapustą, kapuśniaki drożdżowe,

29 października br.: kapusta kwaszona z ziemniakami, naleśniki z kapustą i serem, kulebiak.

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION