W sobotę, 28 maja br., w godz. 11.00-14.00 w Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej rozpocznie się kolejny cykl zajęć, na które czekają smakosze oraz amatorzy gotowania. Tegoroczną kuchenną bohaterką będzie kapusta, ponieważ obok ziemniaków, kaszy i grochu jest jednym z podstawowych składników lasowiackich potraw.
W menu na ten dzień znajdzie się kapuśniak wiosenny, gołąbki z grochem, żeberkami i pęczakiem oraz kapuśniaki w cieście proziakowym. Warsztaty poprowadzi Janina Olszowy, wspaniała mistrzyni regionalnych smaków.
Koszt udziału: 25 zł/osoba, zapisy pod numerem telefonu: 17 277 12 96 lub mailowo na adres: sekretariat@muzeumkolbuszowa.pl.
Harmonogram kolejnych spotkań:
25 czerwca br.: kapusta zaciągana kaszą jęczmienną, łazanki z kapustą, pierogi w cieście kruchym ze słodkiej kapusty,
30 lipca br.: bigos z kapustą słodką i cebulą, gołąbki z ryżem i mięsem, kapuśniaki w cieście półkruchym z białym serem,
27 sierpnia br.: lasowiacki kapuśniak, gołąbki z ziemniakami, zapiekanka z kapustą i chlebem,
24 września br.: lasowiacki bigos, sznycle z kapustą, kapuśniaki drożdżowe,
29 października br.: kapusta kwaszona z ziemniakami, naleśniki z kapustą i serem, kulebiak.