Dyniowe dania w kolbuszowskim skansenie

Dynia będzie bohaterką ostatnich w tym roku warsztatów kulinarnych organizowanych przez Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej. Zapraszamy do skansenu w piątek, 5 grudnia br., od godz. 11.00. Menu dnia: zupa dyniowa z mlekiem, zupa dyniowa z kolendrą, korzeniem lubczyku oraz curry, kurczak pod beszamelem z surówką z dyni na ostro, bułka drożdżowa z dynią oraz konfitura z dyni.
Od maja do listopada organizowane były zajęcia kulinarne pn. „Grochem o kuchnię”. Gotowały głównie panie, ale i panowie chętnie kucharzyli. W menu niezmiennie dominowały: zupa, drugie danie i deser. Najmilszą częścią było wspólne smakowanie potraw. Każdy taki warsztat zaczynał się od studiowania receptury. Prowadząca, Janina Olszowy opowiadała o tym, jak kiedyś przygotowywano posiłki i tłumaczyła, skąd pochodzą przepisy. Uczestnicy tak bardzo polubili sobotnie zajęcia, że mimo zakończonego w listopadzie cyklu „Grochem o kuchnię” poprosili o jeszcze jedne, których bohaterką będzie dynia.
Zapraszamy zatem na ostatnie w tym roku warsztaty kulinarne.
Zajęcia prowadzone będą w godzinach 11.00-14.00 w szkole z Trzebosi na terenie skansenu. Koszt udziału: 25 zł/osoba. Zapisy pod numerem telefonu: 17 277 12 96 lub mailowo: sekretariat@muzeumkolbuszowa.pl