Siedlisko Janczar w Pstrągowej, na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki, może pochwalić się strzałem w 10-tkę. Zorganizowany przez nich I Podkarpacki Festiwal Szarlotki już na samy początku okazał się trafionym pomysłem. Z jednej strony dopisali wystawcy (w sumie do konkursy zgłoszono 35 szarlotek lub ciast z jabłkami), a także chętni do ich posmakowania.
Już od godz. 10 rano w niedzielę olbrzymią salę Siedliska wypełniły aromaty pieczonych jabłuszek. Jury konkursu z lekkim niepokojem patrzyło na stoły uginające się od ciast. Sama ich – ostrożna - degustacja trwała ponad 2 godziny. Ale wynik był bez zastrzeżeń: tytuł Podkarpackiego Mistrza Szarlotki 2015 otrzymała Danuta Fąfara z Bystrzycy za szarlotkę Babuni. II miejsce Krystyna Kubacka ze wsi Szkodna za kruchy placek z jabłkami, a trzecią lokalizacją podzieliły się ex aequo KGW z Trzebowniska za szarlotkę babci Weroniki z cynamonem i miętą oraz KGW Połomia za jabłka „Pod kasztanem”.