Świętomarcińskie zwyczaje w Gościńcu

W dniach 10-11 listopada br. (wtorek-środa) Restauracja Gościniec (Rzeszów, ul. Przemysłowa 3), na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki zaprasza na obchody Święta Marcina. We wtorek zaczynają zaraz po zachodzie słońca o 15.55, natomiast w środę 11 listopada już od rana.
Wzorem ubiegłego roku przygotowali wyborny pasztet z gęsiny białej kołudzkiej, młodej, kruchej i nietłustej. Na słodko podane zostaną rogale z białym makiem i bakaliami, a wszystko to będzie można zapić młodym winem świętomarcińskim, które jest polską odpowiedzią na francuskie Beaujolais nouveau czy włoskie Novello. Tak więc na gości czekają do wyboru:
Wino Białe Świętomarcińskie: Solaris 66%, Siegerrebe 34%; Solaris (hybryda), zostawiono nieco cukru resztkowego; daje winu strukturę, ciało, miłą kwasowość, cieple nuty jabłkowo-gruszkowo-kwiatowe.
Siegerrebe to czysta vitis vinifera - krzyżówka Gewürztraminera i Magdalenki Andegaweńskiej, zbliżone do Gewürztraminera czy Muscata;
Wino czerwone Rondo 100%, maceracja na zimno bez fermentacji wydobywa jak największej ilości świeżych lekkich aromatów czerwonych owoców; maliny, truskawki, czereśni oraz mała ekstrakcja tanin), cechy charakterystyczne: frywolne i radosne.