Leśne potrawy nagrodzone

W Lesku w obiektach Zespołu Szkół Technicznych i Artystycznych trwa 20. edycja Agrobieszczady. śród wystawców prezentuje się ponad stu producentów żywności, ale także artyści i rękodzielnicy, instytucje otoczenia rolnictwa oraz leśnicy.
W tym roku po raz drugi odbywał się konkurs Podkarpackie Smaki Myśliwskie, do którego zgłoszono kilkadziesiąt potraw w trzech kategoriach. W każdej z nich nagrodzono trzy najlepsze produkty, przyznano także wyróżnienia.
Dania i potrawy z dziczyzny:
1. gulasz z dzika po bieszczadzku - Tomasz Kruk Koło Łowieckie Jarząbek Bystre,
2. nockowski sarniak Hubertusa - Stowarzyszenie na rzecz rozwoju wsi Nockowa Krystyna Żuczek,
3. konfitura z jeżyny czarnej - KGW Boguchwała.
Wyróżnienia:
- gulasz z sarny wg. przepisu H. Szymanderskiej - Bar Taurus Pilzno,
- konfitura z jagód - Miłosz Dybowski ze Smolnika.
Napoje regionalne z runa leśnego:
1. żubrówkę Paszowianek - Janina Jaworska z KGW Paszowa,
2. kalinówka bieszczadzka - gospodarstwo agroturystyczne Krystyna Wronowska Rybne,
3. nalewka z kwiatu czarnego bzu - Danuta Polit KGW Jasionka.
Wyróżnienia
- nalewka z dzikiej róży - Danuta Kozicka z Olszanicy,
- nalewka żołędziowa - Paweł Grzesik z Medyni Głogowskiej.
Wędliny:
1 pasztet babuni z dziczyzny - Aniela Lorenc, gospodarstwo agroturystyczne w Wołkowyi,
2. udziec z dzika - Masarnia Osip z Wierzawic,
3. kiełbasa z dzika - KGW Wola Zgłobieńska.
Wyróżnienia:
- wędzonka myśliwska – Zakład Mięsny „Jasiołka” z Dukli,
- kiełbasa dojrzewająca - Andrzej Marciniak z Paszowej.
Źródło: www.gospodarkapodkarpacka.pl