Unikalne, bo surowe
Na polskim rynku konsumenci mają dostęp do wiele rodzajów wędlin surowych, które coraz bardziej są doceniane, a ich cena rośnie. Zaliczamy do nich surowe kiełbasy, wędliny surowe dojrzewające (suszone) twarde i miękkie oraz surowe wędzonki.
W krajach takich jak Hiszpania czy Włochy bardzo popularna jest szynka parmeńska (na Półwyspie Iberyjskim znana jako jamon), która jest surową podsuszaną szynką przygotowywaną z całych udźców wieprzowych. Z kolei litewski kindziuk, czyli twarda dojrzewająca wędlina to mięso umieszczone w wymytych świńskich żołądkach.
Zakład Mięsny „Jasiołka” w podkarpackie Dukli od dobrych kilku lat ma własną linię surowych, długo dojrzewających wędlin. Są delikatne, wyjątkowe w smaku (niebagatelną rolę odgrywa tu wysoka jakość surowca), po prostu unikalne. Smakowałem te specjały nie raz – warte grzechu.