Aktualności

Cisna - na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki

  • 29-07-2015
Smalec i ogórki kiszone - własnej roboty
Smalec i ogórki kiszone -...
Zupa borowikowa
Zupa borowikowa
Karkówka upieczona w cegle
Karkówka upieczona w cegle
Krzysztof Antoniszak - gawędziarz, podróżnik, kucharz – od lat wyciska własne piętno na tradycji kulinarnej Bieszczadów. W Gospodarstwie Agroturystycznym „Szymkówka” w Cisnej, przygotowywane są potrawy regionalne zebrane w książce kucharskiej jego autorstwa. Przepisy te odtwarza posiłkując się dziedzictwem Bojkowszczyzny i Łemkowszczyzny.

W prowadzonej tu karczmie wieczorami można posłuchać gawęd o historii, a przy okazji zjeść dania (wedle życzenia z mięsa, kaszy, grzybów, owoców, warzyw) macerowane w „naczyniu bojkowskim”, czyli glinianej misie tzw. cegle ustawianej w gorącym popiele z ogniska. Na smakoszy czekają świetnie przygotowane potrawy: zupa borowikowa, kwaśniak, mamałyga, hołyszki, werenyky, dania z baraniny, młodych prosiaków, koziny i dziczyzny. Nie zabraknie na stole także rożnego rodzaju ryb, przyrządzonych według dawnych receptur: pstrąg z miodem, chrzanem i grzybami, pstrąga w szczawiu lub pstrąga kiczerskiego. Unikatem jest śledź a la tatar sporządzony zgodnie z przepisem odnotowanym już w 1680 r. czy też sajka - zakąska z ikry z łososia - będąca przepisem z 1764 r. według Irminy Drojewskiej, kucharki z dworu w Wetlinie. Swoistym karpackim unikatem jest przygotowywana na miejscu bojkowska kiełbasa z fasoli.

Cisna Gospodarstwo Agroturystyczne Szymkówka
38-607 Cisna 54, +48 13 468 64 36, +48 696 585 410, +48 608 156 174
www.bieszczadyszymkówka.pl
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION