Aktualności

Mielec - na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki

  • 27-07-2015
„Wiejska deseczka”
„Wiejska deseczka”
Barszcz ukraiński z jaśkiem
Barszcz ukraiński z jaśkiem
Baranina z pieca z duszonymi warzywami
Baranina z pieca z duszonymi...
Lasowiackie pampuchy ze słodką śmietaną
Lasowiackie pampuchy ze słodką...
Karczma Polska w Mielcu wyróżnia się oryginalnym wystrojem wnętrz, niepowtarzalną atmosferą i swojskim klimatem. Na oryginalność karczmy składa się przede wszystkim jej ciekawa, drewniana architektura, wyłożone kamieniem ściany, oryginalne, wykonane przez górali meble oraz płaskorzeźby. Zaprasza do czterech tematycznie urządzonych sal: „Pod Aniołami”, „Sielskiej”, „Sarmackiej” oraz „Kresowej” z antresolą i tarasami.

W Karczmie serwowane są dania kuchni kresowej i polskiej. Na zakąski trudno sobie odmówić smażone rydze czy wątróbkę z sosem ze śliwek. Szczególnie chętnie wybierana jest „wiejska deseczka”: smalczyk, masło czosnkowe, proziaki, pieczywo i kiszony ogórek. Na liście dań pierwszych czeka, m.in. kwaśnica na wędzonym żeberku, zupę z leśnych grzybów z lanym ciastem, żur staropolski czy barszcz ukraiński z jaśkiem. Z dań głównych wybieramy np. klasycznego schabowego smażonego na smalcu, golonkę po cygańsku z duszonymi warzywami czy warenyki z kapustą i grzybami. W dziale „rarytasy” mamy m.in. kaczkę po polsku z pieca albo baraninę z pieca z duszonymi warzywami, pstrąg lub sandacz z rusztu, a na deser ciasto miodowe „Maciejka” lub lasowiackie pampuchy ze słodką śmietaną.

Szef Kuchni Grzegorz Bednarczyk szczególnie poleca gęsią pierś ze smażonymi borowikami i kaszą jaglaną.

39-300 Mielec, ul. Partyzantów 2, czynna poniedziałek-piątek od 9.00 do ostatniego klienta, sobota-niedziela od 12.00 do ostatniego klienta , +48 17 788 15 05, www.karczma-polska.pl
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION