Za nami Podkarpacki Dzień Wędliniarza

Po raz 9. do Radomyśla Wielkiego zjechały tłumy gości, aby pokosztować specjałów serwowanych przez wędliniarzy z województwa podkarpackiego. Na stoiskach 11 firm wędliniarskich czekały na degustujących kiełbasy wiejskie, myśliwskie, szynki, polędwice, boczki, pasztety, kabanosy, żeberka, klopsiki czy pierogi z mięsem. Były kiełbaski i kaszanka z grilla. Słowem dla każdego coś dobrego.
Tradycyjnie podczas Podkarpackiego Dnia Wędliniarza przeprowadzono konkurs wędliniarski „Przysmak Ziemi Podkarpackiej”. Wybierano spośród ponad 30 zgłoszonych wyrobów.
„Przysmakiem Ziemi Podkarpackiej” zostały:
- kiełbasa wiejska podsuszana z Zakładu Uboju i Przetwórstwa Mięsa Władysława Giży z Radomyśla Wielkiego,
- kiełbasa myśliwska Firmy Handlowo-Usługowej „Juvita” z Dulczy Wielkiej,
- szynka swojska pilzneńska Przedsiębiorstwa Przemysłu Mięsnego „Taurus” z Pilzna,
- kiełbasa wiejska z Zakładu Przetwórstwa Mięsnego Kazimierza Mrozowskiego z Radomyśla Wielkiego,
- boczek wiejski z firmy Przetwórstwo Mięsne Wyrób Kiełbas i Podrobów Andrzeja Dudka z Radomyśla Wielkiego.
Przyznano także wyróżnienia „Najlepszy lokalny produkt mięsny”:
- Masarnia Zbigniewa Giży z Żarówki za szynkę Bartosza,
- Zakład Masarski Niem-Pol z Markowej za golonkę w galarecie,
- Zakład Przetwórstwa Mięsnego Kazimiera Stopa z Dulczy Wielkiej za kabanosy,
- Zakład Mięsny Dobrowolscy Sp. z o.o. z Wadowic Górnych za krupniok z bazylią i pomidorami,
- Wyrób i Sprzedaż Artykułów Mięsnych Halina Kozik z Podleszan za struclę mięsną,
- Zakład Mięsny „Jasiołka” z Dukli za kabanos wołowy.
Źródło: www.radomyslwielki.pl