KALENDARZ IMPREZ

Piątek, 4 Grudnia 2020
Pon Wto Śro Czw Pią Sob Nie
  01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Aktualności

Na Podkarpaciu przybyło

  • 27-02-2013
Szyszka weselna grodziska
Szyszka weselna grodziska
Placki kapuściane (szandorki)
Placki kapuściane (szandorki)
.
W pierwszej połowie lutego br. na „Listę Produktów Tradycyjnych” przybyło 6 nowych wpisów. Po dwa z Małopolski (jajka oraz tuszka zielononóżki kuropatwianej) i Podkarpacia (szyszka weselna grodziska i placki kapuściane - szandorki), po jednym z Dolnego Śląska (miód lipowy krupiec z Ziemi Ząbkowickiej ) oraz Kujawsko-Pomorskiego (kulis). Na najsmaczniejszej polskiej liście znajdują się obecnie 1042 tradycyjne produkty i potrawy, z których 114 to wpisy z województwa podkarpackiego.

Kolejne dwie rejestracje z naszego regionu to:
- szyszka weselna grodziska - pulchna i miękka bułka drożdżowa, uformowana na kształt siedzącego ptaka, z wierzchu posypaną kruszonką, lekko słodka o smaku i zapachu dobrze wypieczonego ciasta drożdżowego, wypiekana w piecu chlebowym z okazji uroczystości zaślubin.

- placki kapuściane (szandorki) - owalne placki o średnicy 12 cm, grubości 1,5 cm, o złotym kolorze, lekko kwaśnym, pikantnym smaku i delikatnym zapachu pieczonej kapusty, spożywane w okresie poświątecznym oraz podczas ostatnich dni karnawału. Szandorą nazywano pośledniejszą kapustę, wyjątkowo twardą, zdatną do użycia po przemrożeniu lub podgrzaniu w piecu chlebowym, by liście „omdlały”.
.
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION