KALENDARZ IMPREZ

Sobota, 5 Grudnia 2020
Pon Wto Śro Czw Pią Sob Nie
  01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Aktualności

I Międzynarodowe Forum „Kuchnia Galicyjska: wielkie tradycje - wielka przyszłość”

  • 25-02-2013
Mamałyga z gołąbkami (fot. Stiopa)
Mamałyga z gołąbkami (fot....
Konferencja naukowa, jarmark produktów galicyjskich, pierwszy po II wojnie światowej wspólny polsko-ukraiński pokaz gastronomiczny. Wydarzenia te będą miały miejsce w czasie „Międzynarodowego Forum Kuchni Galicyjskiej” które odbędzie się w dniach 13-14 marca br. we Lwowie.

W ramach „I Forum” 14 marca 2013 r. na dziedzińcu Muzeum Pomysłów (ul. Wałowa 18) odbędzie się jarmark, prezentacja produktów galicyjskich oraz wspólne przygotowywanie jednego z tradycyjnych dań galicyjskich. Po przygotowaniu posiłków każdy z uczestników będzie miał szansę spróbowania dań kuchni galicyjskiej. Wyjątkowym wydarzeniem jest zaplanowany polsko-ukraiński pojedynek gastronomiczny dwóch kucharzy z Ukrainy i Polski, którzy na oczach publiczności przygotują własną aranżację tradycyjnego galicyjskiego dania.

Podczas sesji naukowej odbędzie się dyskusja na temat „Na czym polega fenomen Kuchni Galicyjskiej dla Europy i świata?”. Gośćmi panelu dyskusyjnego będą restauratorzy, szefowie kuchni, naukowcy, pisarze, dziennikarze z Polski i Ukrainy.
Dyskusja dotyczyć będzie tego, czy tradycyjne dania kuchni galicyjskiej zostały zatracone? Jakie są charakterystyczne jej cechy i na czym polega jej oryginalność?. Z okazji organizowanego forum zaplanowane jest specjalne wydanie niezależnego magazynu kulturoznawczego „Ї” poświęconego historii Kuchni Galicyjskiej.

I Międzynarodowe Forum „Kuchnia Galicyjska wielka tradycja - wielka przyszłość” - to tylko jeden z projektów, który zostanie zrealizowany w ramach działalności klubu. Mamy zamiar regularnie organizować we Lwowie i innych miastach Galicji warsztaty, konferencje i festiwale gastronomiczne. Niebawem powstanie biblioteka kuchni galicyjskiej oraz portal internetowy, który stanie się platformą do dyskusji, współpracy między restauratorami, producentami, naukowcami, dziennikarzami i miłośnikami tematu.

Organizatorami Forum są Wydział Historii Uniwersytetu Narodowego im. Iwana Franka, Muzeum pomysłów, Oddział Turystyki Rady Miasta Lwowa. Wydarzenie wspierają Międzynarodowy Klub Kuchni Galicyjskiej, Opera Passage, Lwowski Alians Turystyczny.

Partnerzy forum: Niezależne czasopismo kulturoznawcze „Ї”, „Vintage Boutique Hotel”, „TOP-10 Lviv” oraz „Kumpel Tour”.
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION