KALENDARZ IMPREZ

Poniedziałek, 26 Października 2020
Pon Wto Śro Czw Pią Sob Nie
      01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Aktualności

„Walentynki” ze smakiem

  • 14-02-2013
Magdalena Krupa uczennica I klasy i Paulina Trzeciak uczennica II klasy cukiernictwa w Zespole Szkół Spożywczych w Rzeszowie prezentują piernikowe serca przygotowane na Walentynki
Magdalena Krupa uczennica I klasy...
Ręczne dekorowania pierników czerwoną posypką
Ręczne dekorowania pierników...
Pierniki w kształcie serca pieczone są w rzeszowskiej cukierni „IZA” tylko raz w roku, właśnie na 14 lutego, dzień św. Walentego.

- Serca piernikowe przygotowujemy wyłącznie na Dzień Zakochanych, aby w ten sposób wyróżnić ten dzień – wyjaśnia Henryk Szczęch z Zakładu Cukierniczo-Piekarniczy „IZA” w Rzeszowie (członka klastra „Podkarpackie Smaki”) przy ul. Pułaskiego 1.

Te klasyczne pierniki robione są zgodnie z tradycyjnym przepisem, bez żadnych konserwantów i polepszaczy. O ich walorach smakowych decydują kompozycja korzennych przypraw: cynamon, goździk, gałka muszkatołową. Przekładane są marmoladą owocową, oblewane prawdziwą czekoladą i ozdabiane czerwoną posypką. Na to wszystko idzie jeszcze napis „Kocham Cię”, całość zapakowana jest w celofan i przewiązana czerwoną kokardką.

– I kosztuje naprawdę niewiele. Duże piernikowe serce 5 zł, małe tylko 2 zł – dodaje Henryk Szczęch. – Bo na miłości nie powinno się zarabiać.
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION