Dzieło o dawnych potrawach smaku

Duch w narodzie nie zginie jeśli będzie pamiętał o swojej tradycji, także kulinarnej. Na tej fali wydawane są ciekawe publikacje o naszej lokalnej kuchni. Album „Dawnych potraw smak” poświęcony jest tradycjom kulinarnym dwóch mikroregionów Podkarpackiego, które obejmują obszary działania Lokalnych Grup Działania C.K. Podkarpacie oraz Rozwój Ziemi Lubaczowskiej. Wydawnictwo zawiera kilkadziesiąt oryginalnych przepisów, według których gotuje się w gminach Czudec, Niebylec, Wielopole Skrzyńskie, Lubaczów, Oleszyce i Stary Dzików. Wybrano je w konkursie promującym tradycyjne, lokalne kulinaria, wyławiając 72 potrawy. Wśród dawnych potraw można znaleźć przepisy nie tylko na pyszne kaczki, pierogi z gęsiną, szynkę pieczoną w ziołach, proziaki, gołąbki z tartych ziemniaków. Są tu również receptury na kompoty, wina z winogron, wiśniówki, nalewki: „Zmówinówkę”, z tarniny czy sołtyski. A dzięki wspaniałym zdjęciom autorstwa Tadeusza Poźniaka powstał w efekcie niezwykły album „Dawnych potrwa smak”.