Jemy jedną z najzdrowszych wieczerzy świątecznych w Europie
fot. Przykuta/WikiCom
Polacy mają jedną z najzdrowszych kolacji świątecznych w Europie - to wynik badania przeprowadzonego przez szwedzką firmę Lifesum. Tradycyjne polskie potrawy znalazły się wśród trzech uznanych za najzdrowsze na naszym kontynencie. Wyprzedzili nas jedynie Francuzi i Czesi. Wszyscy wyróżniamy się tym, że najuroczystsza kolacja ma miejsce w Wigilię i obfituje w potrawy postne i nisko przetworzone. A jeśli nawet zawiera słodycze, to w ich najzdrowszej postaci: miodu, orzechów i bakalii. Jej prozdrowotność podnoszą również ryby, zwłaszcza rozpowszechniony w Polsce i Czechach karp, którego jesteśmy największym producentem w Europie (18 tysięcy ton).
Pod względem jakości dań Polacy wyprzedzili m.in. Portugalczyków, Austriaków i Włochów. Jakość zestawów świątecznych była sprawdzana pod względem rodzaju używanych w nich tłuszczy i węglowodanów oraz zawartości cukru. Najbardziej w tyle zostali natomiast Brytyjczycy i Irlandczycy, których świąteczne dania zostały uznane za najbardziej niezdrowe na Stary Kontynencie. Zamiast w Wigilię świąteczny posiłek jedzą dopiero 25 grudnia po południu. Jak wyliczyli dietetycy z Lifesum przeciętny mieszkaniec Wysp może tego dnia spożywać łącznie nawet 7 tys. kalorii, głównie w postaci tłuszczu, cukru i wysoko przetworzonych węglowodanów.
Źródło: www.portalspozywczy.pl