Aktualności

Niezwykle ważkie - kulinarnie - wydarzenie

  • 30-11-2014
Z kilkuset restauracji w całej Polsce wybrali te zupełnie wyjątkowe i właśnie je opisujemy w przewodniku Gault & Millau Polska. Już w poniedziałek 1 grudnia br. dowiemy się, która z podkarpackich restauracji doczekała się tego wyróżnienia.
W niedzielę, 30 listopada br. odbędzie się uroczysta Gala dla szefów kuchni, którzy zostali w przewodniku Gault & Millau Polska opisani. Nagrody będą wręczane dla najlepszych szefów w 5 kategoriach: Szef Kuchni Tradycyjnej, Kobieta Szef, Młody Talent, Szef Przyszłości i Szef Roku. W każdej kategorii jest 5 nominowanych.
Gault & Millau od 40 lat wyznacza trendy na francuskim rynku kulinarnym. Pierwsza polska edycja przewodnika trafi do księgarni - 1 grudnia. Tuż przed nią wydarzenie bez precedensu – 30 listopada odbędzie się gala Gault & Millau, na której będzie gościć kilkuset najlepszych szefów kuchni z całej Polski. Wtedy też oficjalnie zostanie podane, które restauracje zostały wyróżnione przez przewodnik.
Polska jest dziesiątym krajem na świecie, w którym wydawany jest ten przewodnik. Powstał on w 1965 r. we Francji z inicjatywy dwóch uznanych krytyków kulinarnych Henri’ego Gault’a i Christian’a Millau. Obecnie obok Michelin jest jedną z najbardziej renomowanych i wpływowych tego typu publikacji na świecie.
Poza restauracjami w przewodniku znajdują się również opisy dobrej jakości noclegów, wyróżniających się na tle innych nie tylko standardem, ale i oryginalnością. Przewodnik poleca również miejsca, w których można znaleźć produkty wysokiej jakości, nietuzinkowe, ekologiczne.
Inspektorzy Gault & Millau pojawiają się w restauracjach i hotelach anonimowo i nie mogą się ujawniać. System oceniania opiera się na symbolu czap kucharskich, w ten sposób są oceniane i restauracje, i szefowie kuchni. Inspektorzy mogą przyznać od 1 do 20 punktów. Miejsca, które uzyskały powyżej 10 punktów, są opisywane w przewodniku. Na podstawie powyższej punktacji najlepszym są przyznawane czapki kucharskie (od 1 do 5).
Redaktorem naczelnym polskiej edycji Gault & Millau została Justyna Adamczyk - członkini stowarzyszenia Slow Food, koneserka smaków i kuchni świata. W związku z jej osobą polska edycja będzie dość nietypowa, bo duży nacisk będzie w niej położony właśnie na kwestie dotyczące slow foodu, produktów naturalnych, ekologicznych i regionalnych.
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION