Aktualności

Uprawa winorośli w Podkarpackiem ma przyszłość

  • 30-09-2014
Podkarpackie wino wciąż jest towarem deficytowym i nie tak łatwo je kupić. Dostępne jest najczęściej w winnicach podczas degustacji, nielicznych sklepach, na targach wina lub Międzynarodowych Dni Wina w Jaśle. Rozwój winiarstwa w Polsce wciąż blokują polskie przepisy niedostosowane do potrzeb i możliwości winiarzy. Tak przekonywał słuchaczy Radia Via Bogdan Kasperek, ze Zrzeszenia Producentów Win Gronowych „Galicja”.
- Potrzebna jest nowelizacja prawa , która odbywa się w sposób ciągły od paru lat, ale dalej jest niedostosowana do potrzeb małych winiarzy. Polski winiarz może produkować wino, nie jako działalność gospodarcza do 10 tysięcy litrów z własnych upraw. To jest plus. Niestety, pozostałe prawo uzupełniające, czyli np. rozporządzenie ministra finansów powoduje, że taki winiarz ma takie same restrykcje prawne, jak olbrzymie zakłady spirytusowe. - dodaje Bogdan Kasperek.
Prawo to jeden z problemów, kolejny zdaniem Bogdana Kasperka to, że obecnie winiarstwem w Podkarpackiem zajmują się pasjonaci-hobbyści, a najmniej jest wśród nich rolników.
Agnieszka Radochońska
Źródło: www.radiovia.com.pl
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION