Najlepsze lody w Polsce produkują w Przemyślu
Jan Teuchman, właściciel...
Cukiernia Fiore z Przemyśla robi najlepsze lody w Polsce. Taki jest wynik internetowego rankingu przeprowadzonego przez wyszukiwarkę zumi.pl. Na przemyską cukiernię oddano 2903 głosy. W tyle zostawiła podobne przybytki „słodkości” z Krakowa, Warszawy czy Wrocławia. „Tylko dla tych lodów warto zaplanować wycieczkę do Przemyśla” – takie opinie można było przeczytać w komentarzach na stronie zumi.
Ale bardzo pochlebne oceny nie są jedynym wyróżnieniem na koncie Fiore. Została oba przyjęta do stowarzyszenia Il Cono d,Oro, elitarnej włoskiej organizacji cukierników i lodziarzy. A jakie były początki? W 1986 r. w małym kiosku w Przemyślu Jan Teuchman rozpoczął przygodę z cukiernictwem, a całe wyposażenie stanowił jeden automat marki Carpigiani do lodów włoskich, skromny sprzęt pomocniczy i jedna lodówka. Z czasem zaczęliśmy produkować lody rzemieślnicze, tzw. gałkowe. Potem były inwestycje w sprzęt, po lepsze urządzenia jeździli do Włoch. W 2003 r. wybudowali cukiernię-kawiarnię i nazwę „Domino” zmienili na „Fiore”. Teraz produkują lody o 50 smakach, również pełen wybór ciast, tortów i deserów.